top of page
logo.png
העבדה של ביירון קייטי

שיטת העבודה של ביירון קייטי

אז מה חופרים בעבר? לא בדיוק. אני מנסה באופן מודע ביום יום שלי פחות לגעת ובטח לא לחפור בנושאים שגורמים לי להרגיש רע. כאשר מתגנבת מחשבה שמורידה לי את המצב רוח, אני עוצרת ומגרשת אותה. עדיין לא קרה לי שבמצב רגשי של מסכנות או השוואתיות (למשל), הצלחתי לעזור לעצמי או למישהו אחר. אני מנסה באופן מודע להחזיק תדר חיובי גם כשסביבי יש כאוס. לאחר הקשבה למורים שונים ובניהם Abraham Hicks, אמונה רווחת אחת שיש לי ושמשרתת אותי ביום יום היא קודם כל לא לחפור ברע וכן להאדיר את מה שטוב. בגדול קוראים לזה כבר מזמן "לחיות את הרגע". בספר "התקף התובנה שלי", ג'יל בולטה טיילור- חוקרת מוח שהחלימה משבץ מוחי, משתפת שהיא מקפידה להרשות לעצמה 90 שניות בלבד של שהייה בתחושה השלילית. זמן ארוך יותר כבר משפיע לרעה על המוח.

יחד עם זאת אני אנושית (מה לעשות), וכן יש פעמים שאני נשאבת לתחושות כמו  מסכנות, קורבנות, קנאה, השוואות וכד'. במצבים שאני שמה לב שאני שוב נכנסת לפלונטר ולא טוב לי, אני שולפת את העבודה. כלומר, אני מגיעה ל"עבודה" בהנחה שהאמונות שגורמות לי להרגיש רע עם עצמי ומול העולם, יושבות על מקרים מהעבר ועכשיו הן מנהלות אותי שלא לטובתי. המטרה היא להסיר שכבות עכורות מהתת מודע ומהמודע כדי להתנהל בעולם יותר ויותר בתחושה שאני טובה, בתחושה של מסוגלות, שהעולם הוא מקום טוב להיות בו. קילפתי שכבה עכורה אחת, ניקיתי מקום בזיכרון שכבר לא ילחץ לי על הכפתורים הרגילים ולא יפעיל אותי שוב בצורה שלילית.

מאפשרת לי רגעים ארוכים ומתמשכים יותר ויותר של רוגע פנימי ושקט נפשי. תחושה שהכל כבר ממוקם במקומו – וזה בסדר. 

 

אחרי עשרות מפגשים (שנקראים איפשור בשפה המקצועית), אני יכולה לכתוב שכל מי שמגיע/ה לעשות באמת עבודה, מרגיש/ה סוויטש בגלגלים בראש. משהו שם זז בתוך המוח ומקבל כמו חיווט מחדש. נוצרת הסתכלות שונה על אותו אדם שחקרנו, גם אם חקרנו ללא רחמים. אני שומעת בתחילת מפגש מה השתנה מסוף המפגש הקודם, איך בזמן שבין המפגשים הייתה הסתכלות אחרת על מצבים שקודם לכן היו מביאים איתם תגובה אוטומטית לא בדיוק רצויה. אני מרגישה שמאוד מעודד לעשות את העבודה. בדיוק בגלל שזו דרך שכן נוגעת ולפעמים גם חופרת לזמן קצר בכאב, היא מאפשרת שינוי.

אחת ההנחות לקראת תהליך העבודה היא "להגיע לחקירה בלי אג'נדה". כלומר, לחקור את המחשבה בלי לצפות לתוצאה מסוימת, אפילו בלי לקוות לתוצאה. זה טריקי, להגיע בלי ציפייה להקלה, להטבה, לשינוי, לכלום. וזו בדיוק ההנחיה שאיתה אני מזכירה לעצמי לפני כל חקירה פעם אחרי פעם.

דוגמאות לעבודה יש בשפע בבלוג ובפודקאסט

"אין משהו שלא הייתם נותנים לכל אדם שהוא. אלמלא הייתם פוחדים"
 ביירון קייטי, אלף שמות לאושר

מה היא בעצם העבודה?

העבודה היא שיטה שנועדה לחקור מחשבות שעולות מסיטואציה ספציפית מול אדם/מושא מסויים (זה יכול להיות גם מלחמה, אלוהים, פוליטיקאי...). התהליך הוא כזה שממלאים דף שיפוט ומתוכו בוחרים/ות מחשבות/אמונות לחקירה.

החקירה מורכבת מארבע שאלות מובנות והיפוכים בנוגע לאותה מחשבה/מאמונה שהחלטנו לחקור.

תוכלו לקרא על העבודה בהרחבה באתר של העמותה הישראלית: http://thework.org.il ובאתר העולמי: https://thework.com.

 

למה לחקור מחשבות ואמונות? כשהמציאות פוגשת אותי אני מיד מפענחת אותה ועולות בי מחשבות. המחשבות שלעצמן יופיעו אם ארצה בהן או לא. הקושי נוצר כשאצמד למחשבה ואהפוך אותה לאמונה שתגרום לי לקושי, ללחץ או לסבל.  כלומר המציאות היא המציאות, אובייקטיבית, ולפי תפיסתה של ביירון קייטי המציאות תמיד מיטיבה! אבל הפרשנות שלי למציאות – ההצמדות למחשבות שלי – גורמות לסיפור שעלול לגרום לשמחה או לסבל. לכן, אם נוכל לבודד את המחשבה שהובילה לרגש, נוכל לחקור אותה ואולי לראות את המציאות באופן שונה.

שימו לב שמדובר כאן בתהליך. אמנם יש מקרים אין ספור של שינוי חיים בעקבות חקירה אחת בלבד, או בעקבות קריאת הספר "לאהוב את מה שיש" אך כדי באמת להחלים ולשנות כדאי להיות בדרך זמן מה, זה משתנה מאחת לאחד, אין כאן תבנית זמן מוגדרת, רק דרך פשוטה שמוטב להגיע אליה בראש ולב פתוחים ולהנות המתנה שהיא יכולה להציע.

קייטי מספרת שהיא חקרה יום יום במשך כארבע שנים את המחשבה "אמא שלי לא אוהבת אותי", ארבע שנים! עד שבוקר אחד, זהו, לא היה יותר מה לחקור.

"כשאנחנו חוקרים את המחשבות שלנו, אנחנו מבינים שאנחנו לא מי שחשבנו שהננו... בכל פעם שאנחנו חוקרים, המציאות נעשית נעימה יותר. החלק שמבצע את החקירה הוא החלק הניטרלי של התודעה, המרכז, שמסוגל להביא את הקוטב האחד של התודעה אל הקוטב האחר."
ביירון קייטי, אלף שמות לאושר

עבודה עצמית

עבודה עצמית

בשנת 2003 מצאתי כרטיסיה עם 4 שאלות והיפוכים בחנות New Age בטורונטו. לקחתי. בבית החלטתי לעבוד לפי ההנחיות וכל כך הופתעתי. הסיטואציה שחקרתי הפכה ממעמסה כבדה ועכורה לכלום, פשוט התאדתה.

כשבניתי את האתר הזה דיברתי עם נציגה של חברת WIX בטלפון, היא ראתה את הבלוג עם העטיפה של הספר "לאהוב את מה שיש" ואמרה "אני לא יודעת איך להגיד לך את זה, הספר הזה שינה לי את החיים, ואני לא בטוחה אפילו שממש עשיתי חקירה לפי הספר, כן קראתי אותו בראש פתוח".

אז כן, המתנה הזו מוצעת לכולן ולכולם ואפשר לעשות את החקירה בכל מקום שתרצו. מומלץ לחקור מישהו אחר ולא את עצמינו, לפחות בהתחלה, משתי סיבות. הראשונה היא שיותר קל לנו להצדיק את עצמינו וקשה להתרחק מהמחשבה. השנייה היא שכל מי שנשפוט הוא/היא מראה שלנו, כך שזה הינו הך לחקור את האחר/ת.

 

דוגמא למילוי דף "שפוט את רעך" וחקירה של 4 השאלות וההיפוכים.

 

להורדת דף "שפוט את רעך". להורדת דף  4 השאלות וההיפוכים.

וכאן באנגלית: למעבר לעמוד ההורדה.

 

קו עזרה

קווי העזרה - ללא עלות -

קו העזרה של העמותה העולמית באנגלית. האתר נגיש בשפות רבות וכך גם קו העזרה.

קו העזרה של העמותה הישראלית בעברית

bottom of page